Thai mangó torta – Khek Ma-Muang

Thaiföldön a khek ma-muang néven ismert mangós sütemény otthon és a professzionális konyhákban is gyakori sütemény. Vaníliás vagy kókuszos sütemény az alap, egyszerű és gazdag krém, és friss vagy konzerv mangó tölti meg a tortát. Még ha ijesztő folyamatnak is tűnik, ennek a mangós süteménynek az elkészítése egyáltalán nem nehéz, és könnyen elkészíthető otthon is.
 

Hozzávalók

A tortához:
  • 6 nagy tojás, szobahőmérsékleten
  • 1 csésze cukor
  • 1 evőkanál édesített szárított kókusz
  • 1 csésze univerzális liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál só
  • 2 evőkanál kókuszolaj vagy vaj, megolvasztva és lehűtve
  • 1 teáskanál kókusz kivonat (vagy vanília kivonat)
A krémhez:
2,2 uncia /60-65g/ krémsajt, szobahőmérsékleten
1/3 csésze cukor
1 teáskanál kókusz kivonat (vagy vanília kivonat)
1 1/2 csésze tejszínhab
2 csésze kockára vágott mangó, vagy 2 (14 uncia) doboz mangó, lecsepegtetve, felvágva
 
Torta
Egy nagy tálban verjük fel a tojásokat a cukorral nagy sebességgel 4-5 percig, vagy amíg szalagos nem lesz.
Alacsony fordulatszámon hozzáadjuk a kókuszt, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a sót, az olvasztott és lehűtött kókuszolajat vagy vajat, valamint a kókusz- vagy vaníliakivonatot. Kerüljük a túlkeverést.
A masszát egyenletesen elosztva az előkészített tortaformákba öntjük.
Süssük 30-40 percig.
 
Krém
Egy nagy tálban a krémsajtot a cukorral és a kókusz- vagy vaníliakivonattal habosra keverjük.
Egy külön tálban verjük fel a tejszínt kemény habbá körülbelül 6-8 perc alatt.
A tejszínhabot apránként a krémsajtos keverékhez keverjük.
Óvatosan távolítsuk el a süteményeket a formákból. Helyezzünk 1 tortalapot egy tányérra, és kanalazzunk rá egy kis krémet, hogy körülbelül 1/2-1 hüvelyk vastagságú réteget kapjon. A tetejét mangó darabokat teszünk.
Finoman helyezze rá a második tortalapot. Lapos cukormázlapát segítségével az egész tortát beborítjuk a maradék krémmel.
 
A mangóról
A mangó Ázsiából származik, de a közel-keleti, ázsiai, délkelet-ázsiai és a csendes-óceáni szigetek konyhájában az édes és sós ételek fő összetevőjévé vált. Sok évszázadba telt, mire a mangó megérkezett Amerikába és Európába, és bár napjainkban gyakoribbak, mint néhány évtizeddel ezelőtt, a legtöbb mangófajta ismeretlen Nyugaton.
A konzerv mangó kiválóan alkalmas ehhez a recepthez, és könnyen megtalálható az ázsiai élelmiszerboltokban.
Ha friss mangót használunk, válasszunk olyan gyümölcsöt, amely puha tapintású, de még mindig feszes, mint például az őszibarack.
A szín nem jól jelzi az érettséget; sok vörös mangó lehet belül zöld, mások pedig kívülről sárgászöldek, de belül érettek és édesek. Mindig az érzés alapján válaszunk a megjelenés helyett.
Recept variációk: a tortát tovább díszíthetjük fényes bogyós gyümölcsökkel, mint például áfonya, szeder, ribizli vagy eper. Használjunk mentaleveleket, hogy extra színt adjon a tortának.
forrás: facebook csoportunkban osztották meg 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Ennek az oldalnak a tartalma nem másolható