You’re My Sky

A My Beautiful Man/Utsuskushi Kare után másodszor vetemedem arra, hogy egy olyan sorozatról posztoljak, amit én fordítok. Az ok ugyanaz. Úgy érzem, nem kap elegendő figyelmet, pedig nagyon megérdemli.

A #YouAreMySky szinopszisára pillantva az ember térdreflex-reakciója első felindulásból könnyen az lehetne: na már megint. A helyszín egyetem, a főhősök egyetemista srácok, három potenciális pár, ráadásul ismét sportolók is egyben. Itt a kosárlabda, a foci és a távfutás. Vannak barátnők és kvázi ex-szerelmek/barátnők, támogató barátok, stb. Ennek ellenére: nagyon, de nagyon nem az a helyzet, hogy “na már megint”.

A szokványosnak tűnő miliő és karakterek ellenére e sorozat sikerrel ad egy rakás új csavart, friss szemléletet és attitűdöt a fentiekhez. A jelenleg futó Thai sorozatok közt a Not Me mellett véleményem szerint a másik legkiemelkedőbb és legtartalmasabb darab ez a kis ékkő.

Kezdjük azzal, ami talán még soha nem jött össze, de ennek a sorozatnak sikerült megvalósítani. A három pár története gyakorlatilag egyaránt, egyforma mértékben érdekes és magával ragadó. Mind a három pár kisebb-nagyobb eltérésekkel megfelelő mennyiségű kamera időt és kidolgozott sztorit kap. Három tartalmas, megnyerő, páros történetszálát látjuk egyszerre, páratlan kiegyensúlyozottsággal kezelve. Mind a hat srác jellemfejlődésen megy keresztül, mind a hat komoly és lényeges problémákkal találkozik az útja során, sehol egy művi dráma a láthatáron.

Adott egy rendkívüli tehetségű kosárlabdázó, aki kisgyermekkora óta kergeti az álmát, hogy bajnok legyen, és egy kevésbé tehetséges, de az iménti hatására fejlődni képes és életcélját annak segítségével megtaláló másik fiú. A sztorijuk ragyogóan rajzolja ki, hogy a közös sport hogyan formálja pozitív irányba a személyiségüket, indítja el őket egy közös úton, és tereli aztán magánéleti vonatkozásban is őket egymás felé, hogyan transzformálódik gyermekkori barátságuk egy annál is mélyebb, egymás iránti közös érzéssé.

Adott egy temperamentumos, életvidám futballista, gazdag családi háttérrel és laza famíliával, de jövőjét illetően kevesebb vagy határozatlanabb ambíciókkal és egy félszeg, visszahúzódóbb, de annál ambiciózusabb, céltudatosabb mintadiák jóval szerényebb anyagi háttérrel és szigorúbb családi viszonyokkal, akinek gyermekkori álma egy japán ösztöndíj. Nagyon megkapó történetük arról szól, hogy míg az előbbi nagyon eltökéltem, rámenősen és vehemensen áll neki megszerezni az utóbbi szívét (e szándéka kezdettől fogva nyílt), hogyan válik az első a másik hatására komolyabbá és megbízhatóbbá, illetve hogyan enged fel és nyílik meg az utóbbi az előbbi hatására.

Adott egy barátságnak induló kapcsolat két váltófutó közt, ahol az egyik fél egy látszólag kissé hűvös, szófukar, míg a másik locsi-fecsi, flörtölő. A kettő játékos flörtölgetése lassan szándékuk ellenére fordul át valami mélyebb, érzékibb és érzelmesebb érzésbe. A probléma csak az, hogy az egyikük nővére a másikuk barátnője. A szituáció megoldhatatlannak tűnik, különös tekintettel arra, hogy egyikük sem akar megbántani senkit.

Mindhárom pár története meglehetősen mély és alaposan kidolgozott. Jellemük érdekes és sokrétű, differenciált. Az ismert sémák ellenére nincsenek klisék és nincsenek egydimenziós negatív figurák sem. Az ún. ex-barátnők/ex-szerelmek, harmadik kerekek, szerelmi háromszöget alkotó nőfigurák nem gonoszak, ellenkezőleg. Ettől kimondottan komplexé és életszagúvá válik a sztorijuk. A sport nem csak úgy ott van dekorációs elemként, hanem mindannyiuk esetében a cselekmény integráns részévé válik, és gyakorlatilag a jellemfejlődésük, életszakaszuk alakulásának allegorikus lenyomata az, ami a sportpályán történik velük.

A srácok nagyszerűek. Egyedül a Y-Destiny-ből ismert Tae Chayapat Kongsub-nak (Tupfah) van némi színészi gyakorlata, a többieknek – Suar Kritsanaphong Sripattiyanon (Torn), Jump Kananat Yansukon (Aii), Boom Thanut Jiraratchakit (Saen), Kris Sakris Strickland (Dome), Porsche Tanathorn Charoenratanaporn (Vee) – elképesztően hangzik, de ez az első színészi munkájuk. Nagyon tehetségesek.

A cinematográfia, a sorozat képi világa fantasztikus. Az operatőri munka az ITSAY kvalitásaira emlékeztet. A telített képsorok ragyogóan mutatnak. A beállítások, a vágások, a zenei aláfestés, a flashbackek és a nem mindig lineáris, de tökéletesen követhető narratíva egészen profi.

A sorozat rendezője Sand Dhammarong Sermrittirong, akinek a The Gifted-et köszönhetjük. Ismét kitesz magáért. Nagyon ajánlom mindenkinek ezt a tartalmas, intelligens és szívhez szóló alkotást. 

A sorozatot itt tudod megnézni.

janos.smal@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Ennek az oldalnak a tartalma nem másolható