Thaiföldi beleegyezési korhatár

 Két jellegzetes példa egy számomra rendkívül aggasztó jelenségre. Bár a cselekmény szempontjából annyira nem lényeges egyik sem, de enyhén spoileres, úgyhogy ennek tudatában olvasd tovább.

The Warp Effecés a Cutie Pie jét két különböző jelenetéről van szó.

A The Warp Effect-ben a meleg orvos, Army ismerkedő appon keresztül szexrandit egyezetet egy sráccal, Cha Yen-nel, aki meg is jelenik a lakásán. Mikor Cha Yen kimegy a mosdóba, véletlenül megpillantja a telefonján, hogy kék nadrágos diák, a srác tárcájából kiveszi az ID-t, és kiszámolja, hogy Cha Yen csak 17 éves. Erre bepánikol, és közli vele, hogy ezért börtönbe kerülhet, és Cha Yen keressen egy valaki más 18 év alattit magának. Elviszi a sportpályára a srácot, majd hegyi beszédet tart neki a kocsiban, hogy ezek a törvények őt védik. Ott kiderül, hogy Cha Yen edzője Joe, Army egyetemi csoporttársa, aki amikor meglátja a srácot kiszállni Army kocsijából, azzal fenyegeti meg, hogy őrizetbe véteti a rendőrséggel, mire Army elkezd mentegetőzni, hogy nem feküdt le a sráccal.

 

A valóság ezzel szemben az, hogy Thaiföldön a beleegyezési korhatár 15 év. Valóban létezik egy olyan törvényi kitétel, a magyarra nehezen fordítható “statutory rape”, ami akkor is nemi erőszaknak minősít egy 18 év alattival történő közösülést, ha az konszenzuális, de ez nem automatikus. Ez jobbára akkor áll meg, ha a másik fél valamiféle tekintély-figura, aki nyomást gyakorolva éri el beleegyezéses szexet. De ez csak feljelentés esetében indul, és minden ilyen esetet külön, egyedileg vizsgálnak meg. Továbbá a thai Büntetőtörvénykönyv nem rendelkezik korhatáros felmentéssel (az ún “Romeó és Júlia törvény”), így ha a “statutory rape” vádját valóban ennyire komolyan vennék, az technikailag kiskorúval szemben is alkalmazható lenne. Vagyis amikor Army azt mondja neki, hogy keressen egy korban hozzá hasonlót, akkor nem konzisztens önmagával. És mint említettem, önmagában semmi illegális nincs egy 17 évessel szexelésben, csak a 17 éves tehet feljelentést, ha úgy érzi, kényszer hatására tette, de egy harmadik személy – jelen esetben Joe – nem hívhatja rá a rendőröket Army-ra, ha Cha Yen részéről rendben volt a dolog. Általam már sokszor emlegetett példa Newyear és Both kapcsolata, ami szintén úgy indult, hogy Newyear 17, míg Both 24 volt. Senki nem hívta rájuk a rendőrséget, mert nem volt miért, semmi illegálisat nem tettek.

Ami a Cutie Pie-t illeti, bizonyára jó sokan emlékeznek, mekkora palávert vert egyes netizensek között az első évad egyik jelenete, ahol Liam megcsókolja az autóban az ittas állapotban álomba szenderült Kuea-t. Akkor sem értettem, hogy min akadtak ki, amikor nem is két vadidegenről van szó, hanem egy kapcsolatban levő párról, akik kvázi egy háztartásban élnek. Ezzel az erővel álmában sem csókolhatja meg az ember a párját odahaza, mert az már zaklatás? Agyrém. 

Erre mivel indul a második évad? Lian hazaviszi egy ivópartiról Kuea-t, majd otthon Kuea nekiáll vele incselkedni, és igyekszik elcsábítani. Erre mit tesz Lian? Leállítja azzal, hogy túl ittas, és azt akarja, hogy minden csókjának és ölelésének tudatában legyen. Agyrém a hetedik hatványon. Kuea épphogy csak spicces. A saját lábán készült hazamenni a partiról, ha Lian nem jelent volna meg, hogy hazavigye. A saját lábán megy fel a condo-jába, teljesen világos párbeszédet folytat a vőlegényével. Nyilvánvalóan magánál van, és tudatosan cselekszik. Ez a jelenet azt az abszurd üzenetet van hivatva küldeni, hogy csak a 100% józanul elkövetett szexuális aktus az elfogadható, minden egyéb problémás. Emlékszem a History4 vitája kapcsán anno egy buggyant csitri azt bírta nekem mondani, hogy az alkohol-fogyasztás utáni szex az automatikusan erőszak. Azt hittem, kiugrik a szemem a monitorra. Pár pohárral legurítani konszenzuális szex előtt bevett gyakorlat az emberek közt amióta világ a világ. Oldja a gátlásokat és hangulatba hoz. Ez történik a bárokban, éjszakai klubokban, házibulikban, de ha két ember egymással randizik/együtt vacsorázik valamelyik otthonában, rendszerint ott is.

Ez az eredménye annak, amikor a BL műfaja népszerűvé válik olyan kisiskolás lányok és szex-fóbiás vénlányok közt, akik jó eséllyel szüzek, jó eséllyel életükben még nem fogyasztottak alkoholt és mindenek felett fogalmuk sincs arról, hogy működnek/gondolkodnak/éreznek a férfiak és a kamasz fiúk. A saját beteg fóbiáik miatt infantilizálnak és deszexualizálnának kamasz fiúkat, és csapnának erényövet mindenkire 18 alatt és/vagy 3 pohár szesz után.

De ami ettől is nagyobb probléma, hogy a Thai szórakoztatóipar úgy tűnik, megy utánuk. Ez a két jelenet egyértelműen azért került besuszterolásra, hogy kiszolgálja ezeknek a zömmel nyugati, frusztrált és puritán nézőknek az igényeit. És ez nagyon rossz. Nem szabadna nekik engedni. Az ilyesmit kulturális imperializmusnak hívják. A klasszikus BL műfajának jó néhány sötét elemét – mint romanticizált nemi erőszak vagy pubertás korúakkal történő, gyakran vérfertőző viszony – enyhítik a nemzetközi platformokon futó sorozatoknál, és ez teljesen rendben van. De befeküdni ennek a prűd, neoviktoriánus, tudatlanságon alapuló bolsevista tempónak megfoszthatja ezt a műfajt attól, ami különlegessé és egyedivé teszi.

janos.smal@gmail.com

One thought on “Thaiföldi beleegyezési korhatár

  1. Kedves Horváth Borbála,

    A képen szereplő üzenetet, amit privátban küldtél nekem, egy olyan írásra reagálva tetted meg, amely négy különböző felületen jelent meg:

    1. BL sorozatok magyar felirattal 

    2. Asian Bl and Movie – ázsiai sorozatok és filmek

    3. Mazakisub kerengő

    4. AsianBlandMovie blog
    Thaiföldi beleegyezési korhatár

    A helyzet az, hogy a nyilvános posztok alatt azért van kommentelési lehetőség, hogy  az írással kapcsolatos észrevételeidet ott tedd meg, és ne privát üzeneteket küldözgess a szerzőjének. A véleményemet nyilvánosan közöltem, tehát a reakciónak is annak illik lennie. Ezért a válaszomat is nyilvánosan teszem közzé, a fenti platformok mindegyikén – tekintettel arra, hogy nem tudom, hol olvastad az írásom. 

    1. “Csodálkozom, hogy nem kaptál rá reakciókat. XD Biztos nem olvasták.”

    Első csoport: 76 emoji, 17 hozzászólás. Második csoport: 65 emoji, 37 hozzászólás. Harmadik csoport: 17 emoji, 10 hozzászólás. Ezekbe beleértendők az én válaszreakcióim is. A blogon még nem jött rá komment ezidáig, de annak is állok elébe. Nekem ez nem úgy tűnik, mintha nem kaptam volna reakciókat. Ha esetleg arra célzol, hogy senkinek nem jutott eszébe az írásom alapján repülősó után kapkodni, az talán azért lehet, mert egyetért vele/nem inge, és nem veszi magára/nem ért egyet vele, de nincs kedve vitába szállni. Van, aki vitázik vele egyébként, de azzal semmi baj nincs, arra való egy ilyen poszt. A legvalószínűbb az én tippem szerint, hogy azért nem akadt rajta ki senki, mert tudták értelmezni.

    2. “Ez már csak azért is vicces, mert bl-t fordítasz… Akkor ezek szerint az itthoni nézőidet is így degradálod….mert ha külföldi nézőket beteg állatnak titulálod, akkor azzal egyértelműen minden nézőt leírsz”

    A fentiekben annyi a logikai bakugrás, hogy esküszöm, nem győztem elveszni a követésében. Miért lenne ez vicces, attól, hogy BL-t fordítok? Meséld már el, hogy ez a tény miért zárja ki azt, hogy lesújtó véleményem legyen a BL fandom egy jól körülhatárolható és egyébként igen közismerten problémás, sőt gyakran kifejezetten kártékony szegmenséről, amelynek malíciával megspékelt tudatlansága és éretlensége, illetve mindezek szellemében rendszeresen megcselekedett cyber-bullyingolásai, gyalázkodó kommentjei jól dokumentálhatóan súlyos károkat, sőt traumákat okoznak számos alkotónak és színészeknek is? Hogy sikerült továbbá ebből odáig eljutnod, hogy a magyarországi (ahol én egyébként pont egy évtizede nem élek már) és a nemzetközi nézők teljes egészére vonatkozik mindez? Már eleve a nyugati BL fanok egy bizonyos típusáról mondott véleményből hogy következik automatikusan az, hogy ez vonatkozik a magyarországiakra is? Tehát ha azt mondom, hogy Pistike hülye, akkor azzal az egész homo sapiens-ről mondok elítélő véleményt? Elszámolsz legalább háromig, mielőtt ilyesmiket leírsz? 

    3. “Azokat a magyar nézőket sajnálom, akik a felirataiddal néznek sorozatot.”

    Szerintem nem szorulnak ők rá a sajnálatodra. Szinte mindannyiunk által fordított minden sorozat pillanatok alatt fel szokott kerülni más fordításokkal (és “fordításokkal”) máshová is. Ha valaki olyan nagyon olthatatlan gyűlöletet érez irántam, hogy emiatt már a fordításaimat sem óhajtja megtekinteni, annak szinte mindig akad más opció. Ettől persze szíved joga azt sajnálni, akit szeretnél. És hogy kölcsönösen sajnálkozzunk, én is sajnálom a te olvasóidat. Nem a személyiséged miatt, mert én különbséget tudok tenni emberi minőség és az illető munkájának minősége közt, hanem mert ha ilyen szövegértelmezési készséget tanúsítasz fordítás során is, mint amit ebben a reakcióban demonstráltál, az nem tölt el optimizmussal. 

    4. “Szerintem egy fordító ilyen erős jelzőket nem engedhet meg magának”

    Bocsi, de lemaradhattam valamiről. Van valami hobbi fordítók számára megalkotott kamara, jelzőkre vonatkozó etikai kódex-szel? Igen nagy szereptévesztés a részedről azt gondolni, hogy megmondhatod nekem vagy bárki más fordítónak, hogy milyen jelzőket használhatunk. Én egy meglehetősen szókimondó, gyakran nyers, autonóm személyiség vagyok, aki nyílt sisakkal, köntörfalazás nélkül szoktam vállalni a gyakran karcos véleményemet és gyakorta éles mondandómat, amit nem csomagolok sztaniolba. Ez pedig a jövőben is így fog maradni. Cserébe én sem vagyok hópihéből, engem is nyugodtan bírálhat bárki, nem fogok tőle a kardomba dőlni. Kiállok az igazamért, és bár határozott véleményem van a legtöbb dologról, nem vagyok meggyőzhetetlen, ameddig valaki úgy száll velem vitába, hogy értelmes érvei vannak. 

    5. “Az más kérdés, hogy akkor te minek vagy tekinthető, hogy pasi létedre bl-t fordítasz. 🙂 ”

    Erre a legegyszerűbb válaszolni. Egy pasi, aki az LGBTQ közösség tagja + szereti a BL-t + szeret fordítani. Ebből a háromból szerintem nem nehéz összerakni, hogy miért fordítok BL-t. Hogy szerinted, legalábbis a jelek szerint, a BL, azaz  Boys’ Love, azaz férfiak szerelméről szóló műfaj fordítása (heteró) nők privilégiuma kellene, hogy legyen… nos az is rólad mond el inkább sok mindent, de ennek analizálása legyen egy szakember gondja. Amúgy van számodra egy lávakövön sült, friss infóm. Nem én vagyok az egyetlen BL-t fordító pasi, sem a szóban forgó csoportokban, sem másutt. A Rakuten Viki fordító gárdájában számos férfi tag van, s köztük jó páran csinálnak BL-t , vagy azt is. Amúgy nem tudom, hallottál-e róla, de maga a BL industry is konkrétan térdig jár a férfi alkotókban (forgatókönyvíró-rendező). Köztük jó páran az LGBTQ közösség tagjai is egyben. Mondanak valamit az olyan nevek, mint Aof Noppharnach Chaiyahwimhon, Jojo Tichakorn Phukhaotong, Aam Anusorn Soisa-ngim, JP Habac, Easy Ferrer? Tőlük is megkérdeznéd, hogy minek nevezhetők, hogy LGBTQ-tag férfiként BL-eket mernek írni és rendezni?   

    6 “Ha már te így másokról véleményt alkottál.”

    Igen, szoktam másokról véleményt alkotni, ahogy rólam is bizonyosan szoktak mások. Természetes emberi tulajdonság. Ember nincs a földön, aki ne tenne ilyet. Ha azt állítja, hogy nem, akkor hazudik. Rólad is megvan a véleményem ezek után, de nem kívánok a személyeddel foglalkozni. Olyan személyekkel viszont, akiknek a jelenléte és viselkedése a BL rajongótáborban kifejezetten negatív és romboló, akiknek az értelmi és érzelmi éretlenséggel párosuló agresszivitása miatt az industry ostoba öncenzúrákra kényszerül, továbbra is foglalkozni fogok, mert fontosnak tartom bizonyos jelenségek ellen felemelni a hangom.

    A fenti pontjaimra tehát a nyilvános felületeken van módod reagálni. Előre szólok, hogy ha ismét a privát üzengetés valamilyen formája mellett döntenél, azok az üzenetek ugyanúgy a nyilvános felületre kerülnek. Vállald nyíltan, ahogyan én is teszem.

    Várom plasztikus, alaposan kifejtett ellenérveidet.     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Ennek az oldalnak a tartalma nem másolható