Utsukushii Kare /My Beautiful Man/

Nem jellemző, hogy ajánlót írok olyan sorozathoz, amit én magam fordítok, mert valahogy olyan furának érzem. De ez esetben nem bírom ki, hogy ne tegyem.

A #MyBeautifulMan alias #UtsukushiiKare megítélésem szerint a jelenleg futó BL-ek közt az egyik legkomplexebb, legmagávalragadóbb és leglebilincselőbb alkotás. Egy Japánban rendkívül népszerű, számos díjjal dekorált írónő, Nagira Yuu nagy sikerű regényének az adaptációja.

Nem egy cukormázas sztori, hanem a sötétebb tónusú, szándékoltan problémás karaktereket felvonultató, azok viszontagságos jellem fejlődését taglaló klasszikusan japán BL hagyományokból építkező történet számos konfliktussal, félreértésekkel és húsbavágó üzenetekkel.

A történet középpontjában egyrészről Hira, egy dadogásra hajlamos, önbizalomnak teljesen híján levő, zéró önértékelésű fiú áll, aki csak láthatatlan akar maradni a külvilág számára, és leginkább a fényképezőgépen keresztül szereti szemlélni a külvilágot. Másfelől Kiyoi, egy magabiztos fellépésű, elragadóan jóképű alfahím, aki a fiúk vezére és a lányok kedvence, akit mindig rengeteg rajongó vesz körül.

Hira első látásra a rabjává válik Kiyoi szépségének, és titokban követni és bálványozni, majd szolgálni kezdi osztálytársát. Kiyoi ezzel szemben parancsolgat neki, gyakran illeti durva szavakkal és szinte soha nem kedves hozzá. Látszólag egy engedelmes rabszolga és egy önmagától eltelt, fensőbbséges idol alá-fölérendelt, lightosan szado-mazo viszonyulása. Nagyon, de nagyon látszólag!

Ahogy a történet halad előre, fokozatosan, rétegről rétegre derül ki egyre több dolog róluk, és válik a néző számára mindkettejük jelleme, motivációi – és ezen keresztül kettejük egymáshoz való viszonya – egyre differenciáltabbá, többsíkúvá és izgalmassá, míg a szemlélő elkezdi magában megkérdőjelezni, hogy valóban az-e a felállás kettejük közt, amit gondoltunk. És mindezt rendkívül cizelláltan, apró és finom részletekkel, utalásokkal, amikre nagyon oda kell figyelni, ha az ember érteni akarja a történet folyamát. Minden egyes epizódot lélegzetvisszafojtva néztem eddig. Egyik nem várt fordulat jön a másik után, hallatlanul izgalmas utazáson vesznek részt mind a ketten, és velük együtt mi nézők is.

 

A megvalósítás pazar és profi a legjobb japán tradíciók szerint. Hagiwara Riku (Hira) és Yagi Yusei (Kiyoi) alakítása elsőrangú. A tekintetük többet árul el ezer szónál, de az ember ütőerei valósággal lüktetnek a gesztusaikat, érzelmi viharaikat nézve. A filmtechnika kiváló, a rendezés és a forgatókönyv tempós, érzékletes, felkavaró, dinamikus. Az operatőri munka stílusos és invenciózus, az OST beleég az ember fülébe.

 

Szóval a magam részéről egész kivételes alkotásnak gondolom. 

 

A sorozatot itt tudod megnézni.

janos.smal@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

The maximum upload file size: 1 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here

Ennek az oldalnak a tartalma nem másolható